Veelgestelde vragen

Fysiotherapie

Hoe kan ik mij aanmelden voor fysiotherapie?

Dit kan op verschillende manieren:

Hoelang duurt een behandeling?

Een fysiotherapeutische behandeling duurt in totaal een half uur. Het kan zo zijn dat je voor oefentherapie langer bezig bent. Dit gaat altijd in overleg.

Wat zijn de kosten voor fysiotherapie?

Niet verzekerd voor fysiotherapie? Dan ontvang je een factuur van de behandeling. De kosten verschillen per soort behandeling. Dit kun je kunt terugvinden onder tarieven fysiotherapie.

Ik heb voor de eerste keer een afspraak, wat kan ik verwachten?

De eerste afspraak bestaat uit een intake. Er vindt een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek plaats om jouw hulpvraag en de oorzaak van de klachten in kaart te brengen. Met deze gegevens wordt een fysiotherapeutische diagnose gesteld en in overleg met jou wordt vervolgens een behandelplan opgesteld.

Is een verwijzing van een arts nodig?

Sinds januari 2006 is er geen verwijzing meer nodig van huisarts of medisch specialist voor een bezoek aan de fysiotherapeut. De fysiotherapeutische behandeling is dus vrij toegankelijk. Er is alleen een verwijzing nodig van huisarts of specialist als je een ‘chronische aandoening’ heb of thuis behandeld moet worden.

Wat is een chronische indicatie?

De overheid heeft een lijst samengesteld met zogenaamde chronische indicaties. Het betreft een lijst met aandoeningen waarbij de vergoeding voor fysiotherapie grotendeels vanuit de basisverzekering geregeld wordt. Er is voor deze vergoeding een verwijzing door een arts of specialist nodig. Op de verwijzing voor de fysiotherapeut vermeldt de arts of specialist uw aandoening. Alleen wanneer deze aandoening voorkomt op de lijst (de zogenaamde ‘lijst chronische aandoeningen’) is er sprake van een chronische indicatie.

Of er op de verwijzing een chronische indicatie staat vermeld controleren wij uiteraard voor u. Wij zullen dit dan ook op de juiste manier bij uw zorgverzekeraar declareren. U hoeft dit niet zelf in de gaten te houden.

Chronische aandoeningenlijst fysiotherapie 2016

Als je een chronische aandoening hebt, dan kan het zijn dat je fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling wel uit de basisverzekering vergoed krijgt. Maar dit geldt niet voor alle chronische aandoeningen. Reuma, een chronische ziekte, valt bijvoorbeeld niet onder deze regeling. Hier lees je welke chronische aandoeningen wel op de lijst staan: Bekijk hier de chronische lijst.

https://zorgvergoeding.com/

Bespreek je chronische aandoening met je zorgverzekeraar. Om zeker te weten dat je in aanmerking komt voor een vergoeding uit de basisverzekering is het verstandig dit eerst met je zorgverzekeraar te bespreken. Ook de fysiotherapeut is met onderstaande lijst bekend en kan je meer informatie geven. Als je een chronische aandoening hebt die op onderstaande lijst staat, moet je voor vergoeding van de eerste 20 behandelingen wel een aanvullende verzekering afsluiten. Daarna hoeft dat niet meer, dan wordt fysiotherapie vergoed uit de basis (let wel op de maximale behandelduur). Ook als je wisselt van zorgverzekeraar.

Worden de behandelingen door een zorgverzekeraar vergoed?

Met de meeste zorgverzekeraars heb ik een contract afgesloten. De vergoeding is afhankelijk van jouw polisvoorwaarden. Als je bij een zorgverzekeraar verzekerd bent waarmee ik geen contract heb afgesloten of wanneer je verzekering niet of gedeeltelijk vergoed, ontvang je van mij per mail een rekening.

Worden er kosten in rekening gebracht als ik de afspraak afzeg?

Afspraken die niet kunnen worden nagekomen dienen minimaal 24 uur voor de behandeling afgezegd te worden. Bij het niet of niet tijdig afzeggen behoudt Thirza Blok Fysiotherapie zich het recht om de behandeling in rekening te brengen. De kosten hiervoor kun je vinden op de prijslijst. Buiten openingstijden kunt je een bericht inspreken, een mail sturen of een whats app sturen.

© 2020 thirzablokfysio.com | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacyverklaring